14 februari, 2012

Tjolk is lekker, overal en altijd!

Loop een willekeurige supermarkt binnen en loop naar de zuivelafdeling. De schappen staan vol met zuiveldranken met fruitsmaak. Vroeger was dit wel anders. Melk was gewoon melk. Wilde je een smaakje, dan voegde je gewoonweg cacao toe voor chocolademelk. Maar dat veranderde begin jaren '80 snel. Er was een nieuw hip drankje op de markt: Tjolk!

Tjolk was een zuiveldrankje in een klein pakje verkrijgbaar in vier verschillende smaken. Elke smaak had zijn eigen pakje met een dier erop. Het konijn hoorde bij de aardbeiensmaak, de aap (uiteraard) bij de banaan, de beer bij de chocolade, een papegaai (later vervangen door een dolfijn) bij tropisch fruit en de koe bij de gewone melk.


Een aantal ondernemers heeft in 2009 de naam Tjolk gekocht een comeback van de zuiveldrank aangekondigd, die begin 2010 weer in de schappen zou staan. Tjolk zou nu verkrijgbaar moeten zijn, maar ik ben het helaas nog nergens tegengekomen. Wat zou ik het graag weer eens een keer drinken om te ervaren of de smaken nog steeds zo lekker zijn als vroeger. Of is het misschien alleen in mijn herinnering zo lekker?

De officiele website van Tjolk is offline, maar wat je wel kunt kopen via deze site zijn geweldige oldskool t-shirts, truien en rompers van Tjolk. Alleen jammer dat het niet de originele dieren zijn, maar de gerestylde variant. Maar dat mag de pret niet drukken, want het blijft een geweldig stukje jeugdsentiment!