24 oktober, 2012

Blikken speelgoed

Blikken speelgoed bestaat al sinds 1800 en kwam voornamelijk uit Duitsland. Het eerste bewegende blikken speelgoed dat je op kon draaiden met een sleuteltje was er pas in de 19e eeuw. In de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw werd het speelgoed steeds kleurrijker en was het super populair.

Met de steeds strengere veiligheidseisen voor speelgoed tegenwoordig is blikken speelgoed bijna helemaal verdwenen. Onder andere de scherpe randen en loodhoudende verf maken het speelgoed voornamelijk nog tot collectors items. Het wordt nog wel steeds op grote schaal geproduceerd in China en India.

In een nostalgische winkel zoals die van De Oude Speelkamer mag blikken speelgoed natuurlijk niet ontbreken. Maar je zult het niet terugvinden onder de categorie speelgoed, want daar is het tegenwoordig niet meer zo geschikt voor. Tenminste, niet voor de jongere kinderen. Het blikken speelgoed heeft geen CE keurmerk dat speelgoed dient te hebben door de soms scherpe randen die er aan zitten. Het blijven echter wel leuke objecten en het voldoet nog zeker als decoratie voor de woon- of kinderkamer.

Neem snel een kijkje in de webshop voor al die nostalgische blikken spulletjes!