17 maart, 2014

Maandagmorgen tip: Getekende helden, de vrolijke wereld van Fiep Westendorp

Ben je op zoek naar een leuk uitstapje met de kinderen? Ga dan de tentoonstelling 'Getekende helden, de vrolijke wereld van Fiep Westendorp' in het Gemeentemuseum Helmond gaan bezichtigen. In het museum zijn ruim 400 originele tekeningen van Fiep Westendorp te zien. De tentoonstelling loopt van 18 maart tot en met 14 september 2014.

Een feest van herkenning

De tekeningen van Fiep Westendorp zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse geschiedenis. Haar vrolijke, speelse tekenstijl zorgt voor een feest der herkenning. Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Floddertje en Otje zijn bedacht door Annie M.G. Schmidt en  getekend door Fiep Westendorp. Ook Pim en Pom, Toermalijn en Joris Kabeltje van Mies Bouhuys kregen een gezicht door de tekeningen van Fiep. Ze creĆ«erde daarmee een wereld vol grappige figuurtjes.

De eerste tekeningen van Fiep zijn zwart-wit, omdat ze bestemd waren voor de krant. En die waren in die tijd nou eenmaal zwart-wit. Veel later tekende Fiep Jip en Janneke voor de Bobo en daar kon ze kleur gebruiken. Maar iedereen kende Jip en Janneke nu eenmaal in het zwart-wit. Fiep koos voor een bijzonder compromis; het landschap tekende ze in kleur, de poppetjes bleven zwart.

Tentoonstelling voor jong en oud

Voor kinderen van 3 tot 8 jaar zijn er leuke activiteiten met de Fiep figuurtjes. Zo kunnen ze naar hartenlust spelen in het Pop up huis van 'Jip en Janneke' en de andere boekenhuisjes van de helden, maar ook leuke en leerzame opdrachten uitvoeren. Naast haar illustraties voor kinderboeken, zien we ook een overzicht van Fiep's werk in de reclame campagnes.Bron: Gemeentemuseum Helmond, Omroep Brabant