16 maart, 2015

Een kijkje achter de schermen

Een aantal weken terug was ik op een verjaardagsfeestje en raakte aan de praat met iemand. Toen ik vertelde dat ik een webwinkel in retro speelgoed heb antwoordde deze dame: 'Leuk joh! Maar wat doe je dan de hele dag?' Een veel gestelde vraag, want ja... wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het runnen van een webwinkel? De meesten kunnen zich er geen voorstelling bij maken. Een webwinkel openen mag dan wel eenvoudig zijn, een bedrijf runnen is natuurlijk wat anders. Dat komt niet zomaar aanwaaien. Maar wat doe ik dan de hele dag? Dat laat ik je zien. De afgelopen week heb ik een dagboek bijgehouden en neem ik je mee voor een kijkje achter de schermen bij De Oude Speelkamer.

Zondag 8 maart
Geen uitslapen voor mij vandaag. De kids kruipen bij papa in bed, maar ik sta al onder de douche. Om 10 uur heb ik afgesproken met Maureen van Djello in Utrecht. Een dag waar ik al de hele week naar uit heb gekeken: inkoopdag. Gewapend met catalogi en bestellijsten beginnen we aan onze tocht langs verschillende leveranciers. Mijn oog valt op een aantal mooie kinderboeken met een retro en vintage look. Die moet ik hebben! Daarna bestel ik de nieuwste collectie baby- en peuterspeelgoed van Ambi Toys.

"Een dag waar ik al de hele week 
naar uit heb gekeken: inkoopdag."

De rest van de middag gaan we op zoek naar nieuwe producten en praten we gezellig bij. Om 15.30 uur zijn we klaar en rijd ik naar huis, zodat ik nog net de laatste zonnestralen van het heerlijke lenteweer mee kan pikken. 's Avonds kruip ik achter de computer om aan de webwinkel te werken. Het nieuwe ontwerp is afgelopen week online gegaan, dus ik moet alles even nalopen en zo nodig aanpassen. Na een lange dag werken, zit mijn zondag er eindelijk op.


Maandag 9 maart
Vanaf vandaag gaat onze jongste naar school en heb ik een hoop extra tijd. Ik kan me nu volledig op de webwinkel gaan richten. Het zal wel even wennen zijn in een leeg huis, maar gelukkig heb ik genoeg te doen. Als de kinderen naar school zijn gebracht ga ik eerst een rondje hardlopen. Wat een fijn begin van de werkdag! Na een snelle douche ga ik aan de slag. Als eerste de mail beantwoorden en de bestellingen van het weekend verwerken. De ochtend vliegt voorbij.

In de middag werk ik aan een aantal teksten in de webwinkel en zorg dat ze seo-vriendelijk zijn. Mijn moeder haalt de kinderen van school, dus ik kan nog even lekker doorwerken aan de teksten en pak de bestellingen die vandaag zijn binnen gekomen in.Dinsdag 10 maart
In de ochtend loop ik snel even de mail door en pak alvast een aantal bestellingen in. Om 10 uur heb ik een afspraak met Ceciel. Via Twitter zijn we in contact gekomen met elkaar. Al snel kwamen we er achter dat we allebei in Rosmalen wonen en besloten om elkaar te ontmoeten, aangezien dat toch wat makkelijker praat dan via social media. En natuurlijk veel gezelliger! Op een zonnig terras hebben we onze ideeën besproken. Daar hoop ik jullie snel meer over te kunnen vertellen.

"Op een zonnig terras hebben we 
onze ideeën besproken."

Na de lunch kruip ik weer achter de computer en plaats ik een bestelling voor een aantal ontwerpen kinderbehang die niet meer op voorraad zijn. Daarna nog even nieuwe verpakkingsmaterialen bestellen. De bel gaat en de pakketdienst staat aan de deur met een groot pakket. Inwendig maak ik een sprongetje van vreugde, want ik weet al wat er in zit. De boeken die ik afgelopen zondag heb besteld. Snel een foto voor Instagram maken en de doos aan de kant zetten. Het is 13.00 uur, dus ik pak de laatste bestelling in, breng de pakketten weg en ga de kinderen ophalen van school. 's Avonds beantwoord ik de mail en zet een deel van de nieuwe doe- en ontdekboeken online.

 


Woensdag 11 maart

De pakketdienst staat alweer vroeg aan de deur met de verpakkingsmaterialen die ik gisteren heb besteld. Ik ruim alles op en ga aan de slag met het inpakken van bestellingen. Als dat klaar is begin ik met de administratie. Daar ben ik de rest van de dag mee bezig, samen met het beantwoorden van de mail en een paar telefoontjes van klanten en leveranciers.
Donderdag 12 maart
Vandaag staat de nieuwsbrief op de planning. Ik maak een selectie van de producten die ik er in wil zetten en begin aan het schrijven van de nieuwsbrief. Als ik de eerste grove opzet heb, laat ik het even rusten en pak de bestellingen in.

Ondertussen wordt ik gebeld door een klant die graag langs wil komen om behang uit te zoeken. Dat vind ik altijd erg leuk, want als je altijd online verkoopt, mis je het klantencontact soms wel. De klant komt meteen langs en staat binnen 15 minuten aan de deur. Als ze haar keuze heeft gemaakt, bestel ik het behang en ga weer aan de slag met de nieuwsbrief en beantwoord de mail. Als het 13.45 uur is sluit ik alles af en ga de kinderen van school halen. In de avond maak ik de nieuwsbrief helemaal klaar en verstuur deze.

"Als je online verkoopt mis je het
klantencontact soms wel."


Vrijdag 13 maart
Deze ochtend besteed ik aan het bedenken van een aantal plannen voor het 5-jarige bestaan van De Oude Speelkamer. Daarna zet ik wat ideeën voor nieuwe blogs op papier. Daar kan ik volgende week mee aan de slag gaan. Ik ruim mijn werkruimte op (dat was hard nodig) en loop de voorraden na. Na de lunch pak ik de bestellingen in, beantwoord mijn mail en kan met een tevreden gevoel mijn computer uitzetten.

"Als zelfstandig ondernemer ben je nooit
 helemaal klaar met werken."

Zo! Mijn werkweek zit er op. Al moet ik eerlijk zeggen dat dit niet helemaal het geval is. Waar mogelijk probeer ik ook in het weekend mails van klanten te beantwoorden en als het echt heel erg druk is met bestellingen, dan begin ik op zondagavond alvast met inpakken. Als zelfstandig ondernemer ben je nooit helemaal klaar met werken. Maar dat maakt het voor mij juist ook zo leuk. De afwisseling, de vrijheid van eigen baas zijn en je eigen koers bepalen. En dan neem ik al die avonden en weekenden werken er gewoon voor lief bij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten